Potraviny

Saturejka
Používá se čerstvá nať a lístky. Po usušení její vůně ještě zesílí. Přidáváme ji do luštěnin, polévek, salátů, k...Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie
Rozmarýn
Rozmarýn pěstujeme v květináči. Přes léto může být venku, ale nesnáší mrazy. Jako koření používáme čerstvé nebo sušené...Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie
Para ořechy
Pro svůj vysoký obsah vitamínu B1 jsou vhodné pro ty, kteří trpí nervovou poruchou jako je podrážděnost, deprese, ztráta paměti...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Ze všech stran se valí informace, že omega-3 mastné kyseliny v rybách jsou zdravé na srdce a imunitní systém. Rostliny tyto mastné kyseliny neobsahují?
Samozřejmě, že obsahují. K nejlepším zdrojům omega-3 mastných kyselin patří lněné semínko a olej z něho, vlašské ořechy...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Rady lékaře
Nezničí se železo v kopřivě vařením?
Právě naopak! Nejnovější analýzy publikované Americkou biochemickou společností ukázaly, že tepelná úprava zeleniny zvyšuje...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy
Četl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?
Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživy
Jím hodně pohanky, neboť jsem četl, že je dobrá na cévy.
To bude asi nedorozumění. Je pravda, že čerstvé pohankové lístky obsahují hodně vitamínu C a rutinu, které zpevňují stěnu cév...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy
Co hodnotného obsahuje kukuřice?
Bílkoviny, vitamín C (mladá lahůdková kukuřice – i v mraženém stavu), karetonoidy, komplexní sacharidy, vlákninu, vitamíny B...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy
Baklažán (lilek) pěstujeme i doma, čím je pro člověka ve výživě zajímavý?
Baklažán obsahuje tiamin, riboflavin, vitamín C, trochu železa, vápníku a sacharidy. Jezte jej podle možnosti i se slupkou, protože...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy
Tofu, sójový sýr
Sojový sýr tofu, jedno z nejuniverzálnějších bílkovinných jídel, výrobek s dvoutisíciletou tradicí v asijské kuchyni, dobývá...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie