Obilniny | Prameny zdraví

Obilniny

Amarant, dárek od Indiánů

Amo, amare… Tohle latinské slovo znamená milovat, míti rád. I vy si možná oblíbíte amarant čili laskavec, což je přímo zázračně …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Články

Špalda se považuje za zdravější druh pšenice

Lidé mají občas tendenci zesměšňovat to, co neznají, zdravou stravu pokládají za módní výstřelek a prohlašují, že oni žádné zrní …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Kamut - má více minerálů než ostatní obilí a přijatelnější lepek

Kamut je něco jako šlechtic mezi pšenicí. Je však lépe stravitelný. Dokonce i jeho lepek je «hodný». Ne že bych si troufla říci, …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Ječmen - doplňuje minerály, posiluje nervy, pomáhá játrům

„Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den…“ posteskl si kdosi v již zmiňované lidové písničce. Možná mu to nechutnalo, …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Jáhly - minerály a vitaminy, i pro bezlepkovou dietu

Dali byste si škubánky, ale z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít brambory? Udělejte si jáhlové škubánky. Jak název …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Kamut - prapůvodní obilí

Kamut je starodávným druhem pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické, že chuť a …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Články

Jaký je význam obilovin ve stravě?

Zrniny, to jsou u nás hlavně obiloviny. Pšenice, žito, oves, rýže, ječmen, pohanka... a všechny potraviny z nich, tedy hlavně …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Kuskusoto s tofu

cibule nakrájená š (1 š = 2 dl), olej slunečnicový 1 pl, voda 2 pl, solčanka 2 čl, kořenová zelenina a hrášek 1 š, paprika mletá …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Recepty

Ječné kroupy

voda 10 š (1 š = 1,4 dl), kroupy ječné 2,5 š, solčanka 2 čl, olej slunečnicový 1 pl, sůl 1 menší čl, bobkový list 2 ks, kurkuma 1 …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Recepty

Pohanka

Použití, kromě přílohy, je stejné jako u rýže a ostatních přílohových obilovin – jako základ zdravých pomazánek, karbanátků, …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře
1 2 3 4 5