Výživová poradna | Prameny zdraví

Výživová poradna

Kolik ovoce už je příliš mnoho?

Již dříve jsem zkoumal, jak můžeme přidáním borůvek do jídla potlačit škodlivé účinky pokrmů s vysokým glykemickým indexem; kolik …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Kolik sacharidů potřebujeme?

V jednom z nejprestižnějších vědeckých časopisů The Lancet byla na začátku srpna publikována rozsáhlá epidemiologická studie a …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Kterým jídlům se vyhnout při ekzému?

V roce 1920 výzkumný pracovník na Johns Hopkins University oznámil řadu případů, kdy vynecháním vajec, masa a mléka ze stravy …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Pozor na zpracované potraviny

Francouzští vědci několik let studovali chování více než stovky tisíc dospělých lidí. Zjistili, že konzumace vysoce zpracovaných …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie

Zlozvyk přisolování

Mezi dvě nejvýraznější stravovací rizika vedoucí k úmrtí a invaliditě po celém světě patří nedostatečná konzumace ovoce a vysoká …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Tři, nebo pět jídel denně?

Dnes je velmi populární jezení pěti či šesti menších jídel denně, v protikladu ke třem větším jídlům. Tato představa vychází z …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Zdokonalení středomořské stravy

Tradiční středomořská strava může být považována za převážně, nikoliv však výhradně, rostlinnou stravu. Navíc, rozhodně nejde o …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Umělá sladidla - nikoliv to nejlepší

Sukralóza je populární umělé sladidlo, které neobsahuje žádné kalorie a bývá považováno za bezpečné. V malé předběžné studii však …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie

Rostlinné tuky jsou zdravější

Tuky v naší stravě se po chemické stránce dělí na nasycené, nenasycené a trans-mastné kyseliny. Nenasycené mono- i polynenasycené …

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Chia, nebo lněná semínka?

Semínka chia mají vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, stejně jako lněná semínka; obojí je ale lepší rozemlít.

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články
1 2 3 425