Mišpule | Prameny zdraví

Mišpule

Někteří lidé mohou být po rozpůlení plodu mišpule mírně zklamáni, protože zjistí, že polovinu jeho objemu tvoří semena. Jejich postoj se však rychle změní, když toto šťavnaté ovoce ochutnají.

Mišpule

Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Sacharidy: 10 % poživatelné části plodu tvoří fruktóza a levulóza. Vitamin A je v plodu zastoupen poměrně hojně, oproti tomu vitaminy skupiny B a vitaminy C a E jsou přítomny jen v malém množství. Z minerálů obsahuje železo, vápník, hořčík a velké množství draslíku.

Mišpule tělu dodává málo kalorií (47 kcal/100 g), ale hodně vody (87 %) a minerálních solí, což zvyšuje její diuretické (močopudné) účinky. Je bohatá na adstringentní taniny a na množství triterpenických aromatických látek, díky kterým pomáhá při léčbě cukrovky.

Výzkumy na Univerzitě Frederika II. v italské Neapoli ukázaly, že výtažky z mišpule snižují hladinu cukru v moči. Za tento účinek vděčíme seskviterpenovým glykosidům a triterpenoidům, nevýživným látkám, které toto ovoce obsahuje ve větší míře. Účinnost mišpulí proti cukrovce potvrdily i studie prováděné na Autonomous University of Mexico. Jak tedy vidíme, přestože ovoce obsahuje cukry, je účinným prostředkem v boji proti cukrovce.

Při hepatitidě, steatóze (nadměrné ukládání cukru v játrech) a cirhóze pomáhá mišpulová kúra. Nejúčinnější je provádět ji na jaře; v tomto období ji můžeme opakovat každé tři týdny. Mišpulová kúra ulehčuje játrům a pomáhá zmenšovat jejich objem v případě hepatomegalie (chorobné zvětšení jater). Snižuje se i ascites (chorobné nahromadění volné tekutiny v dutině břišní, např. při cirhóze), který obvykle doprovází pokročilé postižení jater.

Mišpule má na trávicí trakt mírný adstringentní (stahující) účinek. Zklidňuje celý organismus, zásobuje jej vodou a doplňuje minerální soli. Doporučuje se jako první pevná strava po půstu nebo infekčním průjmovém onemocnění. Člověk může sníst až kilogram zralých mišpulí denně, i když ty bývají k dispozici jen na jaře.

Mišpule slouží jako účinné diuretikum, protože zvyšuje tvorbu moči a ulehčuje její vylučování. Díky vysokému obsahu minerálů a nízkému obsahu proteinů se doporučuje při dně, vysoké hladině kyseliny močové, ledvinových kamenech (zejména urátových), jakož i při selhání ledvin.

Je dokázáno, že triterpenické estery (deriváty organických kyselin a alkoholů) v mišpulích mají silný protivirový účinek, zejména proti rinovirům, které způsobují zánět horních cest dýchacích. Proto se jejich konzumace doporučuje také jako prevence proti jarnímu prochladnutí.

Nejzdravější jsou čerstvé, protože ale bývají dosti kyselé, musí se nechat dozrát. V podobě kompotů a džemů tomto stavu je můžeme konzumovat po celý rok. Ovšem zavařováním a jinými úpravami ztrácejí podstatnou část svých živin.

Mišpulová kúra: Nejčastěji se provádí na jaře. V jejím průběhu se konzumuje 1 až 2 kila mišpulí po dobu 2–3 dní. Ty se mohou doplnit několika tousty nebo suchary.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 13 459 Datum: 21. 1. 2009