Citrusy chrání DNA
Když zahrnete do své stravy citrusovou kůru, přidáte do ní nejenom barvu, chuť a vůni, aroma a trochu kulinářského umu, ale také výživné látky. Kůra citrusových plodů jídlo oživuje a totéž zřejmě činí se schopností vašeho těla obnovovat DNA.
Rubrika: Ovoce
| Typ článku: Rady lékaře
V průměru je člověk
vystaven osmi stovkám útoků na vlastní DNA za hodinu. Pokud není DNA uvedena do
původního stavu, může to způsobit mutace vedoucí až k rakovině. Při srovnání
jednovaječných dvojčat- chlapců přišli výzkumníci na to, že pouze část
schopnosti obnovy DNA je u člověka dána geneticky.
A prvkem, který ve stravě
nejlépe přispívá k opravě DNA, jsou citrusové plody. Během dvou hodin poté, co
sníte citrus, výrazně stoupne odolnost vaší DNA vůči poškození, což pomáhá
objasnit, proč je konzumace citrusových plodů dávána do souvislosti s nižším
rizikem vzniku rakoviny prsu. Některé složky citrusů, o nichž se experti
domnívají, že jsou za to odpovědné – ty, které se koncentrují v prsu a zvyšují
schopnost obnovy DNA – se však nacházejí ve slupce plodů. Nejspíše proto
vykazují lidé, kteří konzumují alespoň trochu citrusové kůry, nižší míru rizika
vůči rakovině kůže než ti, kdo ji nejedí vůbec.
Držte se celých plodů, protože
potravinové náhražky, jak se zdá, nezvyšují vaši schopnost opravy DNA a šťáva z
citrusových plodů zřejmě rovněž nepomáhá.
Typy potravin spadajících do
zelené zóny jsou vždy tím nejlepším řešením a citrusy budou pro podporu vašeho
zdraví mnohem účinnější, když do svého jídelníčku přidáte trochu nastrouhané
kůry. Rád citrony, limetky a pomeranče zmrazuji celé, abychom je měli vždy po
ruce a mohli si kdykoli nastrouhat trochu kůry do pokrmu, který tím získá
jiskru a výjimečnou chuť.
V souvislosti s konzumací
citrusů vás však musím upozornit na jednu věc: Nezapomeňte povědět svému
lékaři, že jíte grapefruity. Mohou potlačovat působení enzymů, které pomáhají
zpracovat polovinu běžně předepisovaných léků, což znamená, že budete mít vyšší
hladinu léků v těle (enzymy je nezpracují).
Počet přečtení: 45
Datum: 3. 10. 2025