Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Čerstvé vs. sušené ovoce

Některé sušené ovoce je tak suché jako sušené hovězí maso. Sušení koncentruje kalorie.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Články

Ve srovnání se sušeným ovocem nám čerstvé ovoce poskytuje větší objem, větší hmotnost – tzn. více jídla – se stejným počtem kalorií. Sušení také koncentruje cukry, které by mohly vyvolat přejídání. Rozinkový průmysl si pospíší s poukázáním na to, že rozinky nezpůsobují větší příjem cukru než konzumace stejného počtu kalorií z hroznů, ale hrozny znamenají sníst asi čtyřikrát více objemu potravy. Na druhou stranu v sušeném ovoci je vláknina také více koncentrovaná, což by mohlo potenciálně vést k pocitu sytosti. Tak o co jde?

Podle populačních studií ti, kdo jedí sušené ovoce, bývají štíhlejší než ti, kdo ho nejedí, ale také mají tendenci jíst celkově lepší stravu. To je jeden z důvodů, proč jsou intervenční studie tak důležité – aby ukázaly, zda existuje příčinný vztah. Marketingový výbor firmy California Raisin vymyslel studii s názvem „Rozinky jako svačina po návratu ze školy snižují u dětí celkový příjem potravy.“ To zní dobře, ne? A s čím srovnávali rozinky? S bramborovými lupínky a čokoládovými sušenkami. Dávali dětem buď rozinky, nebo hrozny, nebo brambůrky, nebo sušenky a říkali jim, ať snědí, kolik chtějí. Konalo se „překvapení“ – děti jedly méně ovoce a více nezdravých potravin. Ale abych byl spravedlivý, myslím, že pojmenování studie třeba „Dávají děti přednost sušenkám?“ by nezískalo potřebný ohlas u sponzorů.

Konzumují-li lidé čerstvé ovoce, jedí méně při dalších jídlech. Když jim podáte jahody, maliny, ostružiny a borůvky, snědí o hodinu později méně těstovin ve srovnání s těmi, kteří dostali stejný počet kalorií ve formě gumových medvídků, jež mají přibližně stejný obsah vody jako rozinky. Stejný účinek lze nalézt i u jiných druhů čerstvého ovoce a to se může promítnout do většího úbytku hmotnosti. Když lidé jedí každý den jablka nebo hrušky místo stejného počtu kalorií v sušenkách, zhubnou podstatně více. Jediný způsob, jak zjistit, zda obsah vody hrál rozhodující roli, je zahrnout do zkoumání třetí skupiny, která dostávala sušené hrušky a jablečné kroužky.

Proběhly pokusy přímo srovnávající rozinky s hrozny. Ačkoliv se zdá, že hrozny potlačují chuť k jídlu lépe než rozinky, tak zas rozinky porazily hrozny, pokud šlo o snížení příjmu jídla o půl hodiny později. Vím, že jako rodiče máme obavy, že když děti jedí svačinu, může jim to zkazit chuť na večeři, ale když je svačina ovocná a večeře je pak „klobása a sýrová pizza“, tak možná platí, že čím více jim zkazíme chuť na večeři, tím lépe.

Promítá se však sytící účinek rozinek do úbytku váhy? Sušené švestky také snižují chuť k jídlu a následný příjem jídla, ale když si lidé dávají asi devět sušených švestek denně, nezdá se (z krátkodobého hlediska), že by hubli (i když se stav jejich střev zlepšil). Podobně nahrazení asi 400–500 kilokalorií každodenní stravy rozinkami nemusí vést ke snížení tělesné hmotnosti. Dokážete si však asi představit, že by přidání stejného počtu kalorií ve formě hroznů – čtyři nebo pět šálků denně – mohlo mít větší účinek.

Sečteno a podtrženo: Přestože konzumace sušených jablek, fíků, datlí, švestek nebo rozinek nevede k nepřiměřenému přírůstku hmotnosti, nezdá se, že by aktivně podporovala úbytek hmotnosti. Díky tomu je čerstvé ovoce lepší volbou.

Z knihy Michaela Gregera Jak nedietovat. Vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 9
Datum: 21. 11. 2025