Potraviny

Oves
Snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, příznivé působí při některých nemocech srdce. Působí jako sedativum, uklidňuje při...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Okurky mám ráda, ale bývá mi po nich těžko. Jak bych je měla jíst?
Zkuste jíst mladé anebo menší kusy i se slupkou. Ta totiž obsahuje některé enzymy, které ulehčí trávení. Nejezte jich najednou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy
Lískové ořechy
Jsou prospěšné při neurózách, nervovém a fyzickém vyčerpání, pro zlepšení paměti a k uklidnění.Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Liší se nějak podstatně složení papriky různé barvy?
Ne. Rozdíl je jen v obsahu pigmentů – barviv. Zelená obsahuje hodně chlorofylu, který překrývá i žlutou barvu betakaroténu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy
Vlašské ořechy
Jsou velmi výživné. Vlašské ořechy jsou vhodné pro léčbu nervové soustavy, pro výživu studujících i duševně pracujících...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Proč používáte tak často čínské zelí?
Protože patří do rodiny kapustovité zeleniny a ta obsahuje množství látek chránících člověka před rakovinou. Například muži...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře
Kešu
Jejich hlavní léčebný účinek je na kůži, sliznice a oči.Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Rajčata údajně chrání před rakovinou. Je tomu tak i po tepelné úpravě?
Ano. Lykopén, který má antioxidační a protirakovinové účinky, se právě teplem z buněk uvolní a zvýší se jeho dostupnost pro...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře
Okara
Okara je sojová drť, která zbude po výrobě sójového sýra tofu. Je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie
Jaký je rozdíl mezi prosem a jáhly?
Jáhly jsou loupaným – přesněji řečeno obroušeným – prosem. Proso se nedá v kuchyni použít, v původní slupce je příliš...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy