Mořská řasa spirulina stabilizuje krevní cukr | Prameny zdraví

Mořská řasa spirulina stabilizuje krevní cukr

Spirulina je jednobuněčná modrozelená řasa mikroskopické velikosti a spirálovitého tvaru. Odtud tedy její název. Daří se jí v teplých sladkovodních jezerech jako je Texcoco v Mexiku nebo Čad v Africe. Pro Aztéky měla spirulina takovou hodnotu, že byla používána jako platidlo.

Mořská řasa spirulina stabilizuje krevní cukr

Rubrika: Mořské řasy | Typ článku: Encyklopedie

Velká vitalita Aztéků bývá připisována jejímu vysokému obsahu bílkovin. V Mexiku lze spirulinu koupit sušenou na tržištích. Přidává se do placek.

Za znovuobjevení spiruliny vděčíme belgickému botanikovi Jeanu Léonardovi. Když se jeho výzkumný tým dostal v roce 1964 k jezeru Čad, Léonard zpozoroval, že členové místního kmene sbírají zelenou pěnu na hladině, suší ji a používají jako potravinu a k výměnnému obchodu. Léonard přišel na to, že tato zelená pěna je velmi výživná a bohatá na bílkoviny.

V roce 1967 se jeden japonský vědec dočetl o možnostech, které tato řasa nabízí a začal se zajímat o její komerční využití. Dnes je spirulina rozšířena jak v Japonsku, tak i v Evropě a USA. Pěstuje se v umělých nádržích, pak se sklízí, suší a prodává ve formě tablet. V našich obchodech jsou prodávány i celozrnné těstoviny s touto řasou.

Spirulina je z 65-71 % čistá bílkovina, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Tato bílkovina je pětkrát lépe stravitelná než bílkoviny z masa či ze sóji. Spirulina roste v zásaditých vodách a z nich vstřebává chelatované minerální látky, hlavně draslík, vápník, zinek, železo, magnézium, mangan, selen a fosfor. Spirulina obsahuje jako všechny řasy i vitamín B12 (ale zřejmě pouze v pasivní, tedy nevyužitelné formě), dále vitamíny A, E, esenciální mastné kyseliny a řadu enzymů, které pomáhají při trávení. Její další významnou složkou je chlorofyl, který odstraňuje z těla jedovaté látky, čistí játra, zamezuje tvorbě zubního kazu a podporuje obnovu sliznic.

Spirulina má pozitivní účinky na stabilizaci krevního cukru - je proto vhodná pro diabetiky. Chlorofyl i kyselina listová pomáhají při chudokrevnosti a jaterních onemocněních. Speciální test prokázal, že podávání dvou gramů spiruliny denně dokázalo vyléčit žaludeční vředy (a to tím, že na podrážděné žaludeční sliznici se vytvářel chlorofylový povlak).
Spirulinu mohou používat i ti, kdo mají omezit spotřebu sodíku. Je vhodná pro redukční dietu. Má nízký obsah kalorií (dvě kalorie na tabletu), rychle se vstřebá, zvýší hladinu cukru v krvi, a tím zabrání hypotalamu vysílat z mozku signály hladu. Bílkovina spiruliny obsahuje velké množství fenylalaninu, který působí jako přenašeč nervových impulsů v mozku. Výsledkem je regulace chuti k jídlu, bdělosti, hladiny energie a nálady. Nejenže se potlačuje chuť k jídlu, zlepšuje se také celková nálada.

Z knihy „Komplexní výživa“, jejímž autorem je dr. Michael Sharon

Počet přečtení: 7 006 Datum: 27. 2. 2008