Smetanová mrkvička s uzeným tempehem | Prameny zdraví

Smetanová mrkvička s uzeným tempehem

2 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce mleté kurkumy, 4 mrkve (cca 450 g), 4 lžíce sójové omáčky tamari, 1-2 lžíce kukuřičného škrobu, 100 ml sójové smetany, 1 balení uzeného tempehu (190 g), 1 lžička mořské soli, čerstvá hladkolistá petrželka

Smetanová mrkvička s uzeným tempehem

Rubrika: Jídla z tofu a sóji | Typ článku: Recepty

V hrnci s rozpáleným olejem osmahneme cibulku dorůžova. Přidáme tymián, kurkumu a zprudka osmažíme. Vsypeme na půlkolečka nakrájenou mrkev, zalijeme lehce pod povrch mrkve vodou. Přidáme sójovou omáčku a pozvolna dusíme, dokud nezačne mrkev měknout a voda se téměř nevyvaří.

Dosolíme, zalijeme škrobem rozmíchaným v trošce vlažné vody a vaříme do zhoustnutí. Poté odstavíme z plotny, vlijeme sójovou smetanu a vsypeme část nasekané petrželky. Dle potřeby opět dochutíme solí.

Tempeh nakrájíme na plátky a v pánvi na trošce oleje zprudka osmahneme dohněda. Vložíme je na hotovou omáčku na talíři nebo je do omáčky vmícháme. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou.

Tip: Do jídla můžeme přidat během varu na kostky nakrájené kyselé okurky. Servírujeme s pečenými brambory nebo jasmínovou rýží. Pokud nechcete omáčku zahušťovat, zapulzujte párkrát v omáčce tyčovým mixérem.

Tento recept je superjednoduchý, zvládne ho i nezkušená hospodyňka. Když jsem tento recept tvořil, myslel jsem také na děti. Těm mrkvička chutná, pokrm příjemně osladí a určitě se po něm ještě chvilku oblizují. Také zde najdete mou oblíbenou kurkumu, která dodá jídlu krásnou barvu.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 406 Datum: 17. 5. 2019