Výživová poradna
Mám se něčeho obávat při přechodu na zdravou stravu?
Když změníte jídelníček a zahrnete do něj některé úplně nové potraviny anebo začnete konzumovat větší množství určité...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékařeCo můžu očekávat, když změním svůj jídelníček směrem k rostlinné stravě?
Když změníte svůj jídelníček, dochází k řadě změn i ve fungování vašeho těla. Můžete zaznamenat zpočátku i některé...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékařeSůl pro zdraví
Rčení „dobrého pomálu" platí o nejběžnější pochutině - soli kuchyňské (neboli chloridu sodném) víc než o kterékoli jiné...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: ČlánkyPouhá čtyři procenta obyvatel konzumují doporučené dávky obilovin
Pokud jste jako většina lidí, pak pravděpodobně nekonzumujete dostatek obilovin. Podle výsledků nového průzkumu veřejného...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: StudieKonzumaci cukru je dobré omezit
Epidemie obezity a kardiovaskulárních onemocnění vedla American Heart Association (AHA) k formulování horních limitů konzumace...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: StudieDoporučujete užívání sójové omáčky a draselných solí?
Existuje řada komerčních výrobků, jež mají dodávat slanou chuť pokrmům, které jíte. Zmíním je zde v pořadí podle...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyPřecházím na zdravou stravu. Kolik soli mohu používat?
Pokud nemáte vysoký krevní tlak, netrpíte otoky, onemocněním ledvin a nemáte nemocné srdce - a jste současně zvyklí na slaná...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyDá se odvyknout chuti na slané?
Chuť na slané je naučená a chuťové buňky se rychle přizpůsobí, když svůj příjem sodíku snížíme. Když lidé přecházejí...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyExistují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?
Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKomu nadbytek soli zvláště škodí?
Nadbytek sodíku ve stravě může způsobit zadržování tekutin a otékání tělesných tkání, což je stav známý jako edém (otok)....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře