Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě? | Prameny zdraví

Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?

Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou funkcí nadledvinek, onemocněním ledvin, při kterém se ztrácí sodík, kolostomií a chronickou posturální hypotenzí (nízkým krevním tlakem) často potřebují vyšší dávky sodíku, protože jejich tělo není schopné tento minerál skladovat.

Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Oproti rozšířenému názoru však neplatí, že by těžká práce v horkém podnebí vyžadovala u zdravého člověka přídavek soli do potravy. Naše potřeba sodíku je snadno pokryta potravinami, které tvoří stravu založenou na škrobech, a to bez přídavku soli. Nedostatek sodíku, který by byl čistě výživového původu, se u lidí nevyskytuje.

Některé druhy čerstvé zeleniny (např. artyčoky, řapíkatý celer, mangold, kapusta či špenát) mají relativně vysoký obsah sodíku. Pokud vám bylo doporučeno omezit příjem sodíku, měli byste je užívat pouze s mírou.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 2 399 Datum: 9. 5. 2012