Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava

Pouhá čtyři procenta obyvatel konzumují doporučené dávky obilovin

Pokud jste jako většina lidí, pak pravděpodobně nekonzumujete dostatek obilovin. Podle výsledků nového průzkumu veřejného...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie

Konzumaci cukru je dobré omezit

Epidemie obezity a kardiovaskulárních onemocnění vedla American Heart Association (AHA) k formulování horních limitů konzumace...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie

Doporučujete užívání sójové omáčky a draselných solí?

Existuje řada komerčních výrobků, jež mají dodávat slanou chuť pokrmům, které jíte. Zmíním je zde v pořadí podle...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Přecházím na zdravou stravu. Kolik soli mohu používat?

Pokud nemáte vysoký krevní tlak, netrpíte otoky, onemocněním ledvin a nemáte nemocné srdce - a jste současně zvyklí na slaná...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Dá se odvyknout chuti na slané?

Chuť na slané je naučená a chuťové buňky se rychle přizpůsobí, když svůj příjem sodíku snížíme. Když lidé přecházejí...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?

Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Komu nadbytek soli zvláště škodí?

Nadbytek sodíku ve stravě může způsobit zadržování tekutin a otékání tělesných tkání, což je stav známý jako edém (otok)....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Vředová kolitida je spojena s příjmem kyseliny linoleové

Podle výsledků studie zveřejněné v časopise Gut může být třetina případů vředové kolitidy spojena s vysokým příjmem...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie

Kolik soli, resp. sodíku potřebujeme pro dobré zdraví?

Sůl je kombinací dvou prvků - sodíku a chlóru - přirozeně se vyskytujících ve všech potravinách. Sodík je minerál, který má...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Sůl se používala kdysi jako platidlo

Sůl je nejběžněji používaným nekalorickým potravinovým aditivem. V minulosti byla sůl vzácnou a ceněnou komoditou, v určité...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy