Rizotové hody | Prameny zdraví

Rizotové hody

1 hrnek cibule, na kostky, 2 celerové stonky, na kostky, 1 zelená paprika, na kostky, 3 stroužky česneku, 1 hrnek rýže, 1 ½ hrnku zeleninového bujonu, 1 konzerva nakrájených rajčat i se šťávou (asi 800 ml), 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 bobkové listy, 1 hrnek červených fazolí (nebo 1 konzerva), 1 balení seitanu, 1 lžička tymiánu, 1 lžička oregana, 1 lžička mleté papriky, špetka pepře a soli, petržel na ozdobu, olej na smažení

Rizotové hody

Rubrika: Jídla z obilnin | Typ článku: Recepty

Seitan nakrájíme na kostky – tentokrát bude všechno na kostky – a dáme smažit v té největší pánvi. Smažíme do hněda tak 8-10 minut. Dáme stranou, ale pánev neomýváme. Pokud třeba, přidáme olej. Přidáme cibuli, celer, zelenou papriku, česnek, tymián, oregano, mletou papriku a sůl a pepř a smažíme 7-10 minut, až začne zelenina měknout.

Vmícháme protlak a znovu 5 minut počkáme. Přimícháme rýži a smažíme dalších 5 minut. Přidáme krájená rajčata se šťávou, seitan, fazole, bobkový list a bujon a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme pod pokličkou 30 minut, až se rýže uvaří. Pokud se mezitím vypaří všechna voda, klidně ji přilijeme.

Necháme 10 minut stát a podáváme sypané petrželkou.

Kouzlo jídla spočívá v jeho obměnitelnosti – zaměňte ingredience a přidejte, co vás napadne.

Z kuchařky Martiny Čermákové Vegmňamky nejen pro vegan(k)y. Vydalo Nakladatelství Plot.

Počet přečtení: 2 322 Datum: 22. 5. 2020