Netradiční zapékané brambory se zeleninou | Prameny zdraví

Netradiční zapékané brambory se zeleninou

Napařený tuřín 350–400 g (můžeme nahradit jinou zeleninou – např. celerem nebo tykví) nastrouháme na slzičky a uložíme (rovnoměrně rozložíme) na dno vymaštěného okrouhlého plechu, osolíme.

Netradiční zapékané brambory se zeleninou

Rubrika: Jídla z brambor | Typ článku: Recepty

mrkev a červená řepa 500 g, tofu bílé 300 g, voda 1 š, sůl 1 čl, sójová omáčka 1 pl, citronová šťáva 2 pl, olej 3 pl, zelená petrželová nať 1 hrst (přidat až ke konci a s ní už mixovat pouze krátce, aby nezhořkla)

Napařenou řepu a mrkev také nastrouháme a smícháme s jemnou zálivkou připravenou umixováním dalších surovin. Vzniklý „majonézový“ salát vlijeme jako další vrstvu do plechu a rovnoměrně roztáhneme.

ve slupce uvařené brambory (asi 10 ks malých brambor), pórek napařený 1 větší, sójová smetana nebo hustší mléko

Brambory nakrájíme na plátky a malá kolečka rozložíme po vnějším okraji plechu. Totéž uděláme kolem středu. Do volné vrstvy mezi brambory klademe nakrájený napařený (osolený) pórek. Všechno přelijeme sójovou smetanou a pečeme v troubě asi 25 minut, až brambory získají od zapečení žádoucí barvu a vzhled. Po chvíli zchladnutí nakrájíme na porce a podáváme s bramborami, pohankou, rýží nebo chlebem.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 4 504 Datum: 16. 9. 2009