Zeleninová polévka | Prameny zdraví

Zeleninová polévka

10 šálků vody, 2 brambory nakrájené na kusy střední velikosti, 2 mrkve nakrájené na kolečka, 2 cibule nakrájené na kolečka, 2 cukety nakrájené na kousky střední velikosti, 2–3 nakrájená rajčata, 2 stroužky utřeného česneku, 1/ čl sušené cibule v prášku, 1/4 šálku sójové omáčky tamari, 1 čl bazalky, 1 čl tymiánu, 1 šálek fazolových lusků, nakrájených na kousky dlouhé 2 cm, 1 čl dobromyslu (oregana), 1/2 čl římského kmínu, 1/2 čl sušeného kopru, 1 pl sušené petrželové nati

Zeleninová polévka

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Do velkého hrnce vlijte 10 šálků vody, vložte do ní nakrájenou zeleninu a uveďte do varu. Přidejte koření a vařte na mírném plameni asi 45 minut. Obměna: Namísto dvou šálků vody použijte dva šálky rajčatové šťávy. Asi 15 minut před koncem doby vaření přidejte do hrnce nějakou uvařenou obilovinu anebo špagety, např. šálek rýže natural, šálek uvařeného ječmene, šálek nalámaných celozrnných pšeničných špaget.

Můžete použít i další druhy zeleniny, o které polévku doplníte nebo které zaměníte za uvedené druhy zeleniny. Vyzkoušejte třeba půl šálku čerstvého či mraženého zeleného hrášku, půl šálku čerstvé či mražené kukuřice, 1 nakrájenou zelenou papriku, nakrájený pórek, nakrájené houby anebo trochu nasekaného špenátu přidaného na posledních pět minut vaření.

Počet přečtení: 2 540 Datum: 18. 1. 2009