Zelenina | Prameny zdraví

Zelenina

Cibule

Ve čtvrté knize Mojžíšově se píše, že když Izraelci putovali Sinajskou pouští, toužili po takové stravě, jakou jedli v Egyptě. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Květák

Z květáku se většinou konzumuje jeho květenství, skládající se z více jak tisíce drobných poupat, a to dříve, než zcela rozkvete. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Cuketa

Cuketa na první pohled vypadá jako velká okurka, i když z botanického hlediska je mnohem bližší dýni. I její bílá dužina svým …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Salátová čekanka

Říká se, že když chce člověk vypěstovat kvalitní čekanku, nesmí opustit Brusel a musí rostlinám zajistit vlhkost, teplo a tmu. Aby …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Artyčok

Artyčoky prakticky neobsahují žádné tuky. Mají však významné množství sacharidů (5 %) a proteinů (3 %), jakož i jiných látek, …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Ředkvička

Ačkoliv Římané rozšířili ředkvičky po celé Evropě, nejoblíbenější jsou na Dálném východě. Zatímco Němci ročně snědí v průměru 250 …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Zelí

Zelená hlávka je shluk listů, které vytvářejí kouli. Hlávku má většina brukvovité zeleniny, ale existují výjimky, jako např. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Paprika

Jedna sladká červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakaroténu pro dospělého muže. Kromě …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Celer

Chuť celeru je jedinečná, jeho křupavé stonky vynikají v každém salátu bez ohledu na to, kolik jiných ingrediencí jsme do něj …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Chřest

Každý, kdo jedl chřest, si mohl všimnout, že po jeho snědení se změnil zápach jeho moči. Stalo se to proto, že součástí prchavých …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5 6 79