Zelenina | Prameny zdraví

Zelenina

Ředkvička

Ačkoliv Římané rozšířili ředkvičky po celé Evropě, nejoblíbenější jsou na Dálném východě. Zatímco Němci ročně snědí v průměru 250 …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Zelí

Zelená hlávka je shluk listů, které vytvářejí kouli. Hlávku má většina brukvovité zeleniny, ale existují výjimky, jako např. …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Paprika

Jedna sladká červená paprika obsahuje více než polovinu doporučené denní dávky betakaroténu pro dospělého muže. Kromě …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Celer

Chuť celeru je jedinečná, jeho křupavé stonky vynikají v každém salátu bez ohledu na to, kolik jiných ingrediencí jsme do něj …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Chřest

Každý, kdo jedl chřest, si mohl všimnout, že po jeho snědení se změnil zápach jeho moči. Stalo se to proto, že součástí prchavých …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Baklažán

Jen málo druhů zeleniny má tak různorodou velikost, tvar a barvu jako baklažány. Bývají oválné, podlouhlé jako banány, malé jako …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Rajče

Rajče je po bramboře nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. V 16. století jej Španělé …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Mangold

Přestože je mangold jedním z nejdéle známých druhů listové zeleniny, který byl před více než 2 500 lety oblíbenou potravou Řeků, …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Pór

Pór se liší od cibule tím, že nemá žádnou cibulku a jeho stonek je mnohem silnější. Spolu s česnekem a cibulí patří do stejné …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Tuřín

Přestože se dnes tuřin v kuchyni téměř nepoužívá, ve středověku jeho bulvy zaháněly hlad lidí i hospodářských zvířat. Protože …

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5 6 79