Dýně - zdroj zinku, dobré pro ledviny | Prameny zdraví

Dýně - zdroj zinku, dobré pro ledviny

Dýně možná nemáte rádi, protože jsme je znávali jen v podobně dost odpudivého kompotu, který se připravoval za pomoci octa a ananasové tresti. Taková dýně mi opravdu k srdci nepřirostla.

Dýně - zdroj zinku, dobré pro ledviny

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Jsou dýně typu Hokkaidó. Jsou též dýně typu špagetka, které se vaří celé a pokud jsou dobře vyzrálé, po uvaření se rozpadnou na vlákna podobná špagetám. Chutnají se sýrem. Dýně se také mohou rozpůlit, zbavit semen, okořenit, řeznou plochou položit na vymaštěný pekáč a připravovat v troubě.

Z některých druhů dýní konzumujeme semínka. V jižních zemích se coby lahůdka servírují opražená semínka i se slupkou. Jinde dávají přednost semínkům bezslupkovým – to jsou taková ta černá, z nichž se vyrábí i značkový tzv. štýrský olej, což je bohatý zdroj zinku a dobrá zálivka na saláty.

Na silvestra nebo když čekáme návštěvu s vínem, hodí se nám «Brouci» a la orient. Vypadá to dost děsivě, ale jsou to brouci v uvozovkách. Najdou se sice jedinci, kteří jedí larvy opravdových brouků. Z nutričního hlediska nelze nic namítat – je to «mladá bílkovina», ale nebyla jsem k tomu vychována a – jak říkal jeden pantáta, „včíl už to přendávat nebudu“. Takže to budou brouci «jenom jako». Jaké mají výhody? Jsou vynikající místo čipsů. Zdravé – pokud to nepřeženeme s kořením. Pro pány – je tam hodně zinku. Pro všechny – zinek je potřebný pro imunitu. Koření pomáhá trávit – přece jen si v posledním dni roku více dopřáváme, no a tuk ze semínek nám dělá dobrou základnu, abychom unesli silvestrovské vínko...

Dýňová semínka – taková ta nahatá, černá, bez slupky, na několik hodin namočíme, aby «občerstvila». Pak je nasucho orestujeme, opatrně, aby se nespálila. Mícháme. Jak dlouho? Do doby, než se začnou lehce zpěčovat a mají snahu dostat se ven z pánvičky. Lehce zastříkneme sójovou omáčkou a prosypeme lžičkou orientálního koření. (Lépe je koupit je hotové, obsahuje totiž spoustu ingrediencí: je v něm sůl, koriandr, paprika, kurkuma, pepř, zázvor, kmín, kmín římský, pískavice řecké seno, hřebíček, chilli, kardamom, muškátový květ, anýz, fenykl.)

Promícháme, sejmeme s pánvičky, aby se to déle nedopékalo, necháme rozprostřené vychladnout, aby se nezapařilo. Vypadá to dostatečně odpudivě, na to, aby nám to někdo snědl. J Nezasvěcení se ušklíbnout, pomyslí si něco o podivínech a «jedou» ve svých brambůrkách. Ti, kdo najdou odvahu, už u «brouků» zůstanou.

Kdo spěchá, nemusí semínka namáčet. Kdo nemá orientální koření? Může přidat jakékoli kari, ale směs s názvem Orientální je nejlepší. Kdo nemá dýňová semínka? Může použít slunečnicová. Když se to přežene se sójovou omáčkou? To je moc slané, ledviny by úpěly, takže jedině dosypat další várkou už nesolených semínek.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 2 870 Datum: 28. 7. 2020