Kedlubna - zdroj vitaminů a minerálů, pěkně křupavá, to je dobrota!
A to ani nevíte, co všechno obsahuje: vitaminu C má prý více než citron! Kromě toho v ní jsou karoteny, B3, B6, B7 (biotin), dále vzácný selen, důležitý pro prevenci nádorů, železo, hořčík, draslík, ale taky jód! Tak nejen mořské potvůrky, ale i kedlubny mohou oblažit naši štítnou žlázu.
Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
Kedlubny, zvláště když trochu přezrají, nemusíme jen syrové – dobré jsou i zadělávané: kedlubny nakrájíme na hranolky nebo na plátky, podusíme, podlejeme, ochutíme, zaprášíme moukou, necháme povařit. Kedlubny z «normálního» trhu a kedlubny z prodejny s biopotravinami vypadají zhruba stejně, kromě toho ty z trhu jsou levnější, ale měli byste vědět, že kedlubny obsahují i dusičnany. A ty hnojené chemicky jich s největší pravděpodobností budou mít víc. A to už by ta kedlubna nemusela mít jen pozitivní účinky…
Budete-li uvažovat o tom, co je drahé a co ne, možná byste uvítali výsledky jednoho výzkumu o ekologickém chovu. Jedny slepice dostávaly obyčejné krmivo, ty druhé ekologicky pěstované. Těm «bioslepicím» stačilo k nasycení mnohem méně krmiva – kvalitní potravou si doplnily všechny potřebné látky a «daly pokoj». Dámy, jsme snad méně důležité než slepice?!
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.
Počet přečtení: 4 395 Datum: 15. 12. 2020