Zelenina
Baklažán
Jen málo druhů zeleniny má tak různorodou velikost, tvar a barvu jako baklažány. Bývají oválné, podlouhlé jako banány, malé...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieRajče
Rajče je po bramboře nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. V 16. století jej...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieMangold
Přestože je mangold jedním z nejdéle známých druhů listové zeleniny, který byl před více než 2 500 lety oblíbenou potravou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopediePór
Pór se liší od cibule tím, že nemá žádnou cibulku a jeho stonek je mnohem silnější. Spolu s česnekem a cibulí patří do...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieTuřín
Přestože se dnes tuřin v kuchyni téměř nepoužívá, ve středověku jeho bulvy zaháněly hlad lidí i hospodářských zvířat....Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieKaštan jedlý
Německý lékař W. Heupke, jeden ze zakladatelů moderní německé školy výživy, nazval kaštany jedlé malými bochníky chleba...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieOkurka
Sníst okurku je jako vypít sklenici vody. V 250 g plodu se jí totiž nachází až 240 g, tedy 96 % její hmotnosti. To ale neznamená...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieNezničí se železo v kopřivě vařením?
Právě naopak! Nejnovější analýzy publikované Americkou biochemickou společností ukázaly, že tepelná úprava zeleniny zvyšuje...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyBaklažán (lilek) pěstujeme i doma, čím je pro člověka ve výživě zajímavý?
Baklažán obsahuje tiamin, riboflavin, vitamín C, trochu železa, vápníku a sacharidy. Jezte jej podle možnosti i se slupkou, protože...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyMá celer nějaké léčivé účinky?
Tradiční vietnamská medicína ho užívá na léčbu hypertenze. Zvýšený krevní tlak snižuje konzumace už 2-4 stonků denně....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře