Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kaštan jedlý

Německý lékař W. Heupke, jeden ze zakladatelů moderní německé školy výživy, nazval kaštany jedlé malými bochníky chleba, které dává příroda. Kaštany jsou jedním z nejlepších zdrojů sacharidů, který je srovnatelný jen s obilninami a obilím.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Encyklopedie

Jejich největší podíl tvoří škrob a sacharóza, zatímco glukóza ani fruktóza se v nich téměř nevyskytují. Kaštany obsahují i proteiny, a to převážně mononenasycené a polynenasycené.

Neobsahují sice vitamin E a mají málo provitaminu A, ale jsou poměrně bohaté na vitamin C a vitaminy B1, B2, B6 a niacin. Koncentrace těchto látek je podobná jako v celozrnné pšenici (včetně klíčku). Díky tomu, že obsahují velké množství draslíku a málo sodíku, mají velmi dobrý vliv na lidi s hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami. Kaštany dále obsahují hodně železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a manganu.

Posilují svaly, mají alkalizující účinky, jsou adstringentní (stahující) a laktogenní (zvyšují vylučování mateřského mléka).

Jedlé kaštany se indikují v těchto případech: Únava způsobená fyzickou námahou (sportovci a těžce pracující) nebo podvýživou. Kaštany dodávají svalům sílu, tělu energii a mysli pocit pohody. Jsou dobrým zdrojem kalorií, vitaminů a minerálů potřebných k vývoji svalů a kostí u dospívajících.

Jedlé kaštany dodávají tělu energii, ale velmi málo tuků a sodíku. Vysoký obsah draslíku pomáhá při prevenci hypertenze. Při průjmovém onemocnění je vhodné zejména kaštanové pyré , které mírně stahuje a upravuje stolici.

Jedlé kaštany se doporučují jako potrava pro lidi, kterým selhávají ledviny, protože jejich alkalizující účinek snižuje škodlivé množství kyselých látek v krvi.

Podporují tvorbu a vylučování mateřského mléka a poskytují kojícím matkám i velké množství živin.

Jedlé kaštany mají výbornou chuť a dodávají tělu energii.

Za syrova se mohou konzumovat, jen pokud jsou dostatečně jemné. Vždy se musí dobře pokousat. Vařené se zbaví slupky a vaří se 20–30 minut ve vodě, do které můžeme přidat aromatické byliny, jako např. kmín, fenykl nebo tymián. Pečené se připravují v troubě nebo na žhavém uhlí, a to i se slupkou, kterou je dobré lehce naříznout, aby se uvolnil tlak. Pečené kaštany jsou velmi chutné.

Kaštanové pyré: Kaštany se po uvaření rozmačkají na kašovitou hmotu. Do vzniklé kaše lze přidat hnědý cukr, med nebo ji umíchat s mlékem. „Marron glacé“ je klasický francouzský dezert, který se připravuje z kvalitních kaštanů a vaječného bílku.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 18812
Datum: 21. 1. 2009