Kaštan jedlý | Prameny zdraví

Kaštan jedlý

Německý lékař W. Heupke, jeden ze zakladatelů moderní německé školy výživy, nazval kaštany jedlé malými bochníky chleba, které dává příroda. Kaštany jsou jedním z nejlepších zdrojů sacharidů, který je srovnatelný jen s obilninami a obilím.

Kaštan jedlý

Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie

Jejich největší podíl tvoří škrob a sacharóza, zatímco glukóza ani fruktóza se v nich téměř nevyskytují. Kaštany obsahují i proteiny, a to převážně mononenasycené a polynenasycené.

Neobsahují sice vitamin E a mají málo provitaminu A, ale jsou poměrně bohaté na vitamin C a vitaminy B1, B2, B6 a niacin. Koncentrace těchto látek je podobná jako v celozrnné pšenici (včetně klíčku). Díky tomu, že obsahují velké množství draslíku a málo sodíku, mají velmi dobrý vliv na lidi s hypertenzí a kardiovaskulárními poruchami. Kaštany dále obsahují hodně železa, hořčíku, vápníku, fosforu, zinku, mědi a manganu.

Posilují svaly, mají alkalizující účinky, jsou adstringentní (stahující) a laktogenní (zvyšují vylučování mateřského mléka).

Jedlé kaštany se indikují v těchto případech: Únava způsobená fyzickou námahou (sportovci a těžce pracující) nebo podvýživou. Kaštany dodávají svalům sílu, tělu energii a mysli pocit pohody. Jsou dobrým zdrojem kalorií, vitaminů a minerálů potřebných k vývoji svalů a kostí u dospívajících.

Jedlé kaštany dodávají tělu energii, ale velmi málo tuků a sodíku. Vysoký obsah draslíku pomáhá při prevenci hypertenze. Při průjmovém onemocnění je vhodné zejména kaštanové pyré , které mírně stahuje a upravuje stolici.

Jedlé kaštany se doporučují jako potrava pro lidi, kterým selhávají ledviny, protože jejich alkalizující účinek snižuje škodlivé množství kyselých látek v krvi.

Podporují tvorbu a vylučování mateřského mléka a poskytují kojícím matkám i velké množství živin.

Jedlé kaštany mají výbornou chuť a dodávají tělu energii.

Za syrova se mohou konzumovat, jen pokud jsou dostatečně jemné. Vždy se musí dobře pokousat. Vařené se zbaví slupky a vaří se 20–30 minut ve vodě, do které můžeme přidat aromatické byliny, jako např. kmín, fenykl nebo tymián. Pečené se připravují v troubě nebo na žhavém uhlí, a to i se slupkou, kterou je dobré lehce naříznout, aby se uvolnil tlak. Pečené kaštany jsou velmi chutné.

Kaštanové pyré: Kaštany se po uvaření rozmačkají na kašovitou hmotu. Do vzniklé kaše lze přidat hnědý cukr, med nebo ji umíchat s mlékem. „Marron glacé“ je klasický francouzský dezert, který se připravuje z kvalitních kaštanů a vaječného bílku.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 17 565 Datum: 21. 1. 2009