Základní polenta | Prameny zdraví

Základní polenta

2 šálky vody, 2 šálky sójového mléka, 2 čaj. lžičky würzlu (zeleninový bujón), 1,5 šálku kukuřičné krupice jemné, sůl (podle potřeby), 2 pol. lžíce oleje

Základní polenta

Rubrika: Jídla z obilnin | Typ článku: Recepty

Kukuřice v minulosti byla základem jídelníčku v mnoha zemích. Obsahuje mj. karotenoidy – rostlinné barvivo s výrazným antioxidačním účinkem – a proteázové inhibitory (mají protirakovinný účinek). Polenta (výrobek z kukuřičné krupice) není známá pouze v Itálii. Je oblíbená ve všech jižních státech Evropy od západu na východ, dále můžeme pokračovat přes Ukrajinu až na Kavkaz.

Do ochucené vařící vody se sójovým mlékem postupně přisypáváme kukuřičnou krupici, potom za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Nakonec vmícháme olej a vylijeme do vymazané formy (forem) podle vlastního uvážení, například do dortové formy. Polenta po zchladnutí ztuhne. Potom můžeme nakrájet k dalšímu použití anebo ji přímo ve formě plnit.

Z kuchařky Romana Uhrina 77 inspirací pro zdravý život. Vydal Vyšehrad společně s Prameny zdraví.

Počet přečtení: 321 Datum: 27. 4. 2018