Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživová poradna

Obsahují maso a mléčné výrobky nějakou vlákninu?

Většina lidí je velice překvapena tím, že potraviny živočišného původu neobsahují žádnou vlákninu. Protože maso, ryby, vejce...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Která jídla obsahují hodně soli?

K potravinám s vysokým obsahem soli patří nakládaná zelenina, různé slané pochoutky jako bramborové lupínky, slané oříšky...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je doopravdy možné žít bez masa? A co potřeba bílkovin a dalších živin?

Žít bez masa lze docela snadno. Výživové doporučené dávky (VDD) pro dospělé v České republice uvádějí, že potřebujeme 60...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jak se dokáže žaludek vypořádat s rozdílnými složkami naší stravy? Nevede to k zažívacím poruchám?

Bílkoviny, tuky a sacharidy představují tři hlavní složky naší potravy. Jsou také hlavním zdrojem energie pro náš organismus....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je pravda, že některá jídla dokáží zpomalit proces trávení?

Jídla obsahující hodně tuků jsou v tomto směru nejhorší. Organismus nemůže strávit tuky, dokud nejsou alkalizované (převedené...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Co je špatného na bílém rohlíku s máslem a čajem k snídani?

Potřebujete něco, co obsahuje vlákninu. I když ji náš organismus není schopen strávit, vláknina vstřebává vodu při svém...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaké jsou nejškodlivější složky naší stravy?

Cukr. U některých lidí tvoří cukr až 20 procent denního příjmu energie. Rafinovaný cukr je zbaven vlákniny, a tedy nepředstavuje...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je vaření v páře opravdu tak zdravé?

Je. Do potravy se dostane nejméně tuku ze všech tepelných úprav. Vitamíny a minerály se nevyplaví do vody a zelenina si zachová...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Tipy, jak méně solit a zachovat jídlu chuť:

Nepřidávejte sůl během vaření, ale až těsně před dovařením, resp. servírováním. Část použité soli nahraďte bylinkami a...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?

O reakci přecitlivělosti na glutamát sodný, který čínská kuchyně obsahuje především v sójové omáčce. Projevuje se bolestmi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře