Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživová poradna

Je potřeba si dávat pozor i na nadbytek rostlinných bílkovin ve stravě?

Rostlinné potraviny mívají obvykle nižší obsah bílkovin než živočišné produkty. Nejdůležitější výjimkou jsou luštěniny...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Dá se nějak vyléčit dna a zabránit tvorbě ledvinových kamenů?

Strava s vysokým obsahem bílkovin obvykle obsahuje i hodně purinů, které se rozkládají na kyselinu močovou (nikoliv na močovinu)....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Běžným následkem konzumování potravin s vysokým obsahem bílkovin jsou ledvinové kameny

Vápník, který se ztrácí při stravě s vysokým obsahem bílkovin, končí v moči - výsledkem je vysoká hladina vápníku v systému...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Potrava, která je vhodná pro krysy, nemusí nutně vyhovovat člověku…

V důsledku pokusů na zvířatech (z první poloviny dvacátého století) začaly být živočišné výrobky klasifikovány jako...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Dokáží rostlinné potraviny uspokojit potřebu bílkovin u člověka?

Mnozí vědci měřili schopnost rostlinných potravin uspokojit potřebu bílkovin u člověka - jejich poznatky jednoznačně prokázaly...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Z čeho se skládají bílkoviny a kde se berou?

Stavební bloky bílkovin se nazývají aminokyseliny. Různé kombinace dvaceti aminokyselin vytvářejí bílkoviny, které nalézáme u...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaká je role bílkovin ve výživě a kolik jich potřebujeme ze stravy přijmout?

Bílkoviny poskytují důležitý materiál k výstavbě a údržbě hormonů, enzymů, svalů a mnoha dalších tělesných tkání....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Transmastné kyseliny

Transmastné kyseliny se nacházejí v malých množstvích v mase a mléčných výrobcích. Největší dávky těchto nezdravých tuků...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Jezte optimální množství masa

Tak zní jedno z hlavních doporučení prof. Waltera Willetta z Harvardské university - jednoho z nejznámějších světových...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

V našich podmínkách se korýši příliš nekonzumují, ale přesto – dá se jejich maso doporučit?

Korýši, jako jsou mlži, krabi, garnáti a humři, obsahují málo tuků, ale velmi mnoho bílkovin a sterolů, látek podobných...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy