Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jezení mezi hlavními jídly

Pro určení doby vyprázdnění normálního žaludku se provádělo rentgenové snímkování. Zůstane-li ještě pět hodin po testovacím jídle něco v žaludku, považuje se to za nenormální. Žaludek se obvykle vyprázdní za 2 a 1/2 až 4 hodiny.
|
Typ článku: Články

V sériích testů byla pokusným osobám servírována běžná snídaně sestávající z obilovin s mlékem, chleba, vejce a ovoce. Rentgenováním se zjistilo, že se žaludky pokusných osob vyprázdnily obvykle v čase kratším než 4 a 1/2 hodiny.

O několik dní později podávali stejným osobám stejnou snídani. Dvě hodiny po snídani dostala jedna pokusná osoba kopeček zmrzliny. Zjistilo se, že měla zbytky snídaně v žaludku i po šesti hodinách. Další pokusná osoba dostala dvě hodiny po snídani sendvič s arašídovým máslem. Zbytky snídaně byly nalezeny v jejím žaludku ještě po devíti hodinách.

Třetí osoba dostala dvě hodiny po snídani kus koláče s dýní a sklenici mléka. Po devíti hodinách se v žaludku zjistilo velké množství nestrávených zbytků. Čtvrté osobě podali 1/2 krajíčku chleba s máslem 1 1/2 hodiny po snídani, což opakovali každé další 1 1/2 hodiny. Nedostala večeři. Zjistilo se, že po devíti hodinách se nacházela v žaludku ještě více než polovina snídaně.

Pátá pokusná osoba dostala běžnou snídani v 8 hodin ráno. Dvakrát v průběhu dopoledne a dvakrát v průběhu odpoledne si ukousnula z tabulky čokolády. V půl desáté večer, 13 a 1/2 hodiny po snídani, se nacházela v jejím žaludku ještě více než polovina ranního jídla.

Přišlo se na to, že dokonce i malé kousky lískového oříšku snězené mezi jídly zpožďují trávení do té míry, že jedenáct hodin po snídani zbývá ještě velké nestrávené množství v žaludku. Návyk jíst mezi hlavními jídly zraňuje lidský organismus, ničí jeho normální funkci, snižuje efektivnost mysli, těla i emocí. Mnohé z chemikálií, které se vytvářejí během částečného strávení jsou toxické. Jsou to aldehydy, alkoholy, aminy a estery, které způsobují otravu mozku, jater, ledvin a jiných choulostivých tkání.

Klíč k pravidelnému stravování leží pravděpodobně v dobré snídani. Vynecháte-li snídani, dostanete hlad ještě před polednem - dáte si pravděpodobně něco drobného na zub. Tím máte menší chuť na oběd, sníte méně, ale netrvá dlouho a hlad je tady zase. Odpolední svačina je logickým východiskem. V šest hodin večer hlad ještě nemáte, večeře se tedy odkládá na později. Možná si vezmete něco k jídlu ještě těsně před spaním. Jdete spát a v žaludku vám zbývá mnoho jen částečně natráveného jídla, které zabraňuje trávicím orgánům mít ze spánku užitek. Výsledkem je, že druhý den ráno vstanete bez pocitu, že byste si skutečně odpočinuli, spíše naopak, cítíte se jako zdrogováni.

Nejlepší je sníst snídani do tří hodin poté, co vstanete, počkat přinejmenším pět hodin (raději šest nebo sedm) a pak poobědvat. Počkat dalších pět hodin a pak povečeřet lehkou večeři z ovoce a obilnin, kterou sníte několik hodin před tím, než jdete do postele. Pokud je to jen trochu možné, mělo by se třetí jídlo, i když sestává pouze z ovoce a obilnin, zcela vynechat. Může to trvat několik měsíců (až půl roku) než si vypěstujete návyk večeři vynechávat. Ti, kteří mají sílu vytrvat, však zjistí, jak velký užitek přináší jejich ži-votu dodatečná energie, která by byla jinak vydána na strávení třetího jídla.

Dr. Agatha a dr. Calvin Thrashovi, z materiálů Yuchee Pines Institute.

Počet přečtení: 4653
Datum: 19. 12. 2011