Konzumace syrové zeleniny a ovocných šťáv mi způsobuje trávicí problémy. Co mám dělat? | Prameny zdraví

Konzumace syrové zeleniny a ovocných šťáv mi způsobuje trávicí problémy. Co mám dělat?

Když jíme syrovou cibuli, papriky, okurky a ředkvičky, můžeme se běžně setkat s trávicími problémy. Tyto druhy zeleniny jsou lépe stravitelné, když se upraví vařením. Podobně to platí u některých lidí o zelí, jak syrovém, tak vařeném.

Konzumace syrové zeleniny a ovocných šťáv mi způsobuje trávicí problémy. Co mám dělat?

Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Šťávy připravované z citrusových plodů, rajčat, ananasu a jablek jsou hodně kyselé a u mnoha lidí způsobují pálivé pocity v jícnu a žaludku. Paradoxem je, že citrusové plody a jiné druhy ovoce, když se jí v celku, pomáhají mnoha lidem proti trávicím problémům.

Existuje dlouhá řada možných individuálních senzitivních reakcí na určité potraviny. Pokud nějakou takovou přecitlivělost u sebe objevíte, měli byste inkriminovanou potravinu ze svého jídelníčku zcela vyloučit. Pálivá paprika, mletý pepř (chilli, kajenský pepř, bílý a černý pepř) a výrobky připravené za použití těchto koření, jako je např. mexická salsa, vám mohou doslova spálit trávicí trakt od jednoho konce k druhému. Dávejte si na ně pozor.

V běžné stravě jsou nejčastějšími příčinami trávicích problémů tuky, alkohol a kofein. Je však pravda, že i některé zdravé potraviny mohou způsobit u velmi citlivých lidí nepříjemné reakce. Pokud jste dobrým pozorovatelem a jste schopni na své poznatky reagovat, dokážete si rychle sestavit vlastní ideální jídelníček na základě toho, co nikdo jiný posoudit nemůže - vašich pocitů po jídle.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3 968 Datum: 14. 11. 2012