Thajská zeleninová polévka s bílým tempehem | Prameny zdraví

Thajská zeleninová polévka s bílým tempehem

1 tempeh natural, 4 lžíce oleje (nejlépe z praženého sezamu), 2 stroužky česneku, 1 lžíce zelené kari pasty, 400 ml kokosového mléka, 1 červená paprika, 1 menší mrkev, 1 lžička soli, 80 g rýžových nudlí, 2-3 lžíce sójové omáčky, ½ limetky, 2 hrstky mladého hrášku, svazek koriandru, svazek jarní cibulky, černý sezam nebo chilli paprička na ozdobu

Thajská zeleninová polévka s bílým tempehem

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej, přidáme tempeh nakrájený na malé kostičky a restujeme do růžova. Ke konci přidáme nastrouhaný česnek, kari pastu a ještě chvíli restujeme.

Zalijeme 1 l vody a kokosovým mlékem a přidáme na nudličky nakrájenou papriku a mrkev. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 7 minut. Vsypeme na poloviny nalámané rýžové nudle a povaříme další 3 minuty.

Dochutíme sójovou omáčkou a limetkovou šťávou, přidáme hrášek a necháme 10 minut pod pokličkou dojít. Před podáváním do polévky přidáme nasekaný koriandr a jarní cibulku a můžeme servírovat. Na talíři opět ozdobíme bylinkami a posypeme sezamem.

Tip: Chcete-li mít polévku hustší, doporučuji rozmíchat v malém množství 2 lžíce škrobu, ke konci vaření je vmíchat do polévky a ještě 2 minuty povařit.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu právě vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 257 Datum: 30. 12. 2022