Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Rychlý chléb

7 1/2 šálku celozrnné pšeničné mouky, 2 pl instantního droždí, 1 pl melasy nebo sladového sirupu, 4 šálky teplé vody
|
Typ článku: Recepty

Mouku nasypte do velké mísy. Mísu vložte do teplé trouby, aby se zahřála na 45 stupňů (1 1/2 minuty v mikrovlnné troubě). Rozpusťte droždí v šálku teplé vody (45 stupňů). Přidejte melasu a dobře promíchejte. Nechte asi tři minuty odpočinout. Pak přidejte směs s droždím a zbývající vodu (3 šálky teplé vody) a vše v míse dobře promíchejte. Nehněťte. Těsto by bylo lepkavé.

Použijte dvě formy na pečení chleba s nepřilnavým povrchem; pokud je nemáte, zlehka potřete vnitřek vámi vybrané formy olejem. Vysypte kukuřičnou moukou. Těsto nadávkujte lžící do forem, svrchu uhlaďte rukou namočenou do vody, abyste zabránili lepení. Přikryjte utěrkou a postavte na teplé místo. Nechte asi jednu hodinu vykynout (nebo tak dlouho, až těsto dosáhne horního okraje formy).

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Pečte dvacet minut. Pak snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 30–40 minut. Vyndejte formy z trouby, položte je na bok a nechte 15 minut vychladnout. Vyjměte bochníky z formy a nechte je zcela vychladnout. Tento chléb je dost vlhký, proto je nejlepší uchovávat jej v chladničce.

Množství uvedená v receptu můžete zdvojnásobit a upéct čtyři bochníky. Chléb, který hned nespotřebujete, můžete uchovat v chladničce nebo v mrazáku. 1 1/2 šálku celozrnné pšeničné mouky můžete nahradit dalšími druhy mouky, jako je mouka z rýže natural, cizrnová anebo ječná mouka. Doporučuje se použít formu na chleba s nepřilnavým povrchem.

Počet přečtení: 4810
Datum: 18. 1. 2009