Domácí ovesný bio chléb | Prameny zdraví

Domácí ovesný bio chléb

Co říkáte na to, kdybychom si upekli svůj chléb? Příprava je jednoduchá, chléb je velice zdravý a dietní. Tedy pokud ho nesníte půlku. Je bohatý na vlákninu a co je zajímavé, nenajdete v něm špetku mouky!

Domácí ovesný bio chléb

Rubrika: Chléb, pečivo, placky | Typ článku: Recepty

135 g slunečnicových semínek, 90 g lněných semínek, 65 g lískových oříšků nebo mandlí, 145 g ovesných vloček, 2 lžíce chia semínek, 4 lžíce psyllium - celá semínka (semínka jitrocele indického), 2 lžičky nerafinované mořské soli, 1 lžíce javorového sirupu nebo medu, 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje (za studena je tuhý), 350 ml vody

V míse pečlivě smíchejte všechny suché ingredience. Potom vmíchejte javorový sirup, olej a vodu. Vypracujte tužší hmotu a nechte semínka nasáknout. Pokud je těsto příliš tuhé a rozpadá se, přidávejte po lžičkách vodu. Potom pomocí zadní strany lžíce uhlaďte povrch a nechte alespoň 2 hodiny odpočívat. Pokud nespěcháte, nechte těsto odpočívat klidně přes noc. Připravené těsto poznáte tak, že drží svůj tvar.

Předehřejte si troubu na 175° C. Těsto si dejte v troubě na prostřední pozici v chlebové pečící formě. Pečte 20 minut, potom formu otočte vzhůru nohama, přímo na mřížku a pečte dalších 30–40 minut. Upečený chléb poznáte tak, že když na něj poklepete, zní dutě. Před krájením nechte chléb úplně vychladnout. 

Dobrou chuť přeje Denisa Kantorová

Počet přečtení: 6 671 Datum: 29. 5. 2020