Celozrnný chléb | Prameny zdraví

Celozrnný chléb

4 š teplé vody, 2 pl sušeného droždí, 1/4 š medu, 2 š celozrnné pšeničné mouky, 4 pl oleje, 1 pl soli, 7 a 1/2 š celozrnné pšeničné mouky

Celozrnný chléb

Rubrika: Chléb, pečivo, placky | Typ článku: Recepty

První čtyři suroviny vložíme do velké mísy a zamícháme. Necháme kynout v teple po dobu 15-20 minut.

Pak vmícháme olej a sůl, mícháme a přisypáváme zbytek mouky až do okamžiku, kdy to už jde těžko. Zbytkem mouky vysypeme desku a těsto na ni vyklopíme. Hněteme asi 10 minut. Těsto má být jemně lepkavé a pružné při dotyku.

Dáme zpátky do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teple až do zdvojnásobení objemu. Pak do něj píchneme, aby kleslo, a znovu v míse propracujeme. Nožem rozdělíme na 3 části a postupně prohněteme a vytvarujeme bochníky. Vložíme do vymazaných forem (hranatých). Přikryjeme a necháme znovu vykynout v teple téměř do zdvojnásobení objemu.

Pečeme při 175 stupních 40-45 minut. Vyklopíme a dáme zchladit.

Obměna: Místo 1/2 š celozrnné pšeničné mouky použijeme 1/2 š sójové mouky.

Dobrou chuť přeje Jana Konečná

Počet přečtení: 3 996 Datum: 22. 8. 2014