Rozinkový pletený copánek | Prameny zdraví

Rozinkový pletený copánek

Kvásek: voda 1 š, sušené droždí 1 1/3 čl, sůl špetka, cukr 1 čl, mouka 1 pl

Rozinkový pletený copánek

Rubrika: Chléb, pečivo, placky | Typ článku: Recepty

Suroviny zlehka promícháme a necháme na teplém místě nakynout.

celozrnná mouka pšeničná jemně mletá 3 š, hladká mouka 2 š, sůl 3/4 čl, cukr 4 pl

Sypké produkty smícháme

voda 1 š, rozinky 1 š, olej 3 pl, voda –1 š, nakynutý kvásek

Rozinky předem namočené ve vodě (i s vodou) přidáme spolu s ostatními surovinami k sypkým produktům a vše smícháme nejdřív lžící a potom prohněteme rukama. Těsto dobře vypracujeme a necháme nakynout.

Po nakynutí znovu prohněteme a těsto rozdělíme na 2 části (2 chlebánky). Každou část rozdělíme na tři stejné části, vyválíme na podélné prameny, na jednom konci je spojíme a spleteme do copánku. Oba takto spletené copánky necháme na mírně vymaštěném plechu nakynout.

Pečeme asi 20 minut při 180 °C. Potom plech vytáhneme, povrch chlebánků potřeme cukrem rozpuštěným v trošce vody a pečeme dalších asi 15 minut.

Před pečením má těsto asi 1 070 g, po upečení mají oba chlebánky asi 980 g.

Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.

Počet přečtení: 2 333 Datum: 2. 12. 2009