Příprava pomazánek
Pod pojmem pomazánka se nám většinou vybaví máslový základ smíchaný s hlavní ingrediencí, po níž pomazánka získá svoji chuť i název. Jsme zvyklí na pomazánky, v nichž je tuk základní složkou.
Rubrika: Pomazánky, krémy, másla, sýry
| Typ článku: Recepty
Při konzumaci tuků, jak již víme, je důležitý jejich výběr. Kravské máslo vzhledem k množství nasycených tuků a obsahu cholesterolu není nejvhodnější, také ztužené rostlinné tuky obsahují ztužovací prostředky, konzervační látky a aromatické látky a navíc přispívají k zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Jako nejméně zdraví škodlivé izolované tuky se jeví oleje. Proč si nepřipravit pomazánku právě z nich?
Jelikož je olej tekutý a pomazánka polotuhá, je třeba na její přípravu použít relativně laciný a zdravý základ tuhé konzistence: brambor, tofu, celozrnnou rýži, pohanku, fazoli, čočku, zeleninu. Po rozmixování nebo rozmíchání s olejem a dalšími přísadami dostaneme chutnou a výživnou pomazánku.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin
Počet přečtení: 3177
Datum: 26. 1. 2009