Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Pomazánka z jáhel, tuřínu a mrkve

Velice se mi osvědčilo nahrazovat tofu v pomazánkách jáhlami. Jejich neutrální chuť dává vyniknout použité zelenině. Tuřín jsem používal především v Anglii. Tam jsme ho vařili a dělali z něho pyré, které se podávalo spolu s kadeřávkem a bramborem jako příloha. Je to báječná zelenina, která svou chutí připomíná něco mezi kedlubnou a ředkví. V pomazánce bude pro lepší chuť upečený, doplňovat ho bude mrkev a pro zpestření chuti sladká paprika s česnekem.

2 středně velké tuříny, 1 mrkev, 1 lžička provensálských bylin, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce mleté sladké papriky (rád používám i uzenou). 3 stroužky česneku, 500 g jáhel, čerstvá petrželka, hrst slunečnicových semínek (není nutné), mořská sůl

Tuřín a mrkev oloupeme a nakrájíme na hrubší kousky, posypeme bylinkami, osolíme, zastříkneme olejem a dáme péct do trouby na 170 oC. Asi po 20 minutách, jakmile začne zelenina měknout, posypeme paprikou, na hrubší plátky nakrájenými stroužky česneku, zamícháme a necháme ještě dalších 10 minut péct. Hlídáme, aby se paprika nepřipálila, a tím pádem také nezhořkla.

Jáhly spaříme horkou vodou, zalijeme dvojnásobným množstvím vlažné vody a vaříme asi 15-20 minut. Odstavíme a necháme pod pokličkou 15 minut dojít.

Pečenou zeleninu i jáhly necháme vychladnout. A poté vše vložíme do mixéru s menší hrstkou petrele, osolíme, přidáme slunečnici a rozmixujeme.

Mažeme na chléb, na toasty nebo na suchary.

Tip: Na chlebu posypeme semínky, petrželkou nebo jarní cibulkou. Můžeme pokapat výpekem z pečené zeleniny.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress

Počet přečtení: 204
Datum: 23. 10. 2025