Pomazánka z klíčené pohanky a slunečnice
150 g naklíčené pohanky, 100 g slunečnicových semínek, 80 g sušených rajčat, 1 lžíce sezamové pasty tahini, 1 menší lžíce hořčice, 2 stroužky utřeného česneku, 6 lžic citronové šťávy, 8 lžic olivového oleje, ½ lžičky mletého římského kmínu, 1 lžička mořské soli, mletá sladká (nebo uzená) paprika, malý svazek petrželky
Pohanku necháme předem naklíčit v nakličovací misce (obdobně jako jiné běžné suroviny k naklíčení), trvá to asi čtyři dny. V den přípravy zalijeme vodou rajčata a slunečnicová semínka a necháme je nejméně 2 hodiny nabobtnat.
Do mixéru vložíme naklíčenou pohanku a scezenou slunečnici s rajčaty, spolu se zbylými surovinami. Rozmixujeme na jemnou pomazánku. (Rajčata bývají docela slaná, pokud ne, dosolíme dle vlastní chuti.)
Nazdobíme nasekanou petrželkou, můžeme pokapat olejem, posypat mletou paprikou, opraženou slunečnicí nebo nasekanými sušenými rajčátky.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.