Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Polévka z pečeného květáku s tofu škvarky

Na polévku: 450 g květáku, 2 stroužky česneku, sušený tymián, 4 lžíce olivového oleje, 2 cibule, 2 menší brambory, 2 jarní cibulky nebo malý pórek, 2 bobkové listy, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 lžička mořské soli, 100 ml sójové smetany (není nutná), pažitka
Rubrika: Polévky
|
Typ článku: Recepty

Na tofu škvarky: 1 menší mrkev, 3 lžíce olivového oleje, 180 g uzeného tofu, 1 stroužek česneku

Nejprve upečeme květák: opraný květák nakrájíme na menší růžičky a vyskládáme na plech s pečicím papírem. Přidáme na plátky nakrájený česnek a tymián, zakápneme 2 lžícemi olivového oleje, promícháme a dáme do trouby předehřáté na 170  stupňů C. Za občasného míchání pečeme 25 minut, dokud nezhnědne.

Nyní si připravíme základ polévky. Nahrubo nakrájenou cibuli vložíme na rozehřátý olej a smažíme dorůžova. Zalijeme 1,4 l vody, přidáme na kostky nakrájené brambory, cibulku, bobkový list a bujon. Lehce osolíme a vaříme 25 minut, dokud brambory nezměknou.

Mezitím vypečeme škvarky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme na malé kostičky nakrájenou mrkev a 7 minut restujeme. Přidáme zhruba stejně velké kousky nakrájeného tofu a opět restujeme, dokud vše pěkně nezhnědne. Nakonec přidáme utřený česnek a opět osmahneme. Odstavíme stranou a použijeme do hotové polévky na dozdobení.

Z polévky vyjmeme bobkový list. Přidáme do ní upečený květák a tyčovým mixérem ji rozmixujeme na hladký krému, který můžeme případně zjemnit sójovou smetanou.

Hotovou polévku na talíři posypeme škvarky a najemno nakrájenou pažitkou.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 1515
Datum: 13. 12. 2019