Polévka z pečeného celeru v uzené paprice | Prameny zdraví

Polévka z pečeného celeru v uzené paprice

1 menší bulva celeru, 2 lžíce uzené papriky, 8 lžic olivového oleje, 2 menší cibule, 2 lžičky provensálského koření, 1 menší brambora, 1 lžička polévkového koření, 1 červená paprika, 200 ml sójové smetany (nemusí být), mořská sůl, pečivo na krutony, čerstvá petrželka

Polévka z pečeného celeru v uzené paprice

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Celer oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky, které vložíme na malý plech, posypeme uzenou paprikou, osolíme a polijeme asi polovinou oleje. Promícháme a pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 170oC do poloměkka. Během pečení mícháme, aby se paprika nepálila, asi po 15 minutách můžeme zlehka podlít vodou.

Cibuli nakrájíme nahrubo, vsypeme na rozehřátý olej, přidáme provensálské koření a restujeme dorůžova. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme na kostky nakrájenou bramboru, polévkové koření a sůl. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Papriku nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na olivovém oleji doměkka.

Do polévky přidáme upečený celer. Plech, na němž jsme ho pekli, propláchneme trochou vody a taktéž vlijeme do polévky. Rozmixujeme na jemný krém, dle potřeby naředíme vodou. Opět dochutíme solí, přidáme osmaženou papriku a můžeme případně zjemnit sójovou smetanou.

Housky nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na suché pánvi dokřupava. Podáváme s nasekanou petrželkou a krutony. Tato polévka patří mezi jedny z mých nejosvědčenějších a už několikrát sklidila úspěch na všech frontách.

Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 214 Datum: 22. 1. 2021