Polévka z batátů a mrkve s ozimou pšenicí
70 g ozimé pšenice, 350 g oloupaného batátu, 200 g očištěné mrkve, 150 g řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, 1 lžička provensálského koření, 1 lžíce sypkého zeleninového bujonu, 1 lžička mořské soli, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce lahůdkového droždí, ½ bio citronu, mandlová smetana (není nutné)
Předem namočenou pšenici vaříme ve větším množství osolené vody asi 50 minut (pokud jsme pšenici nenamočili, bude to trvat přibližně o půl hodiny déle). Scedíme a necháme si ji stranou pod pokličkou až do doby, kdy budeme mít hotovou polévku.
Nahrubo nakrájenou zeleninu i s česnekem vložíme do hrnce, zalijeme 1,7 l vody, přidáme koření a vaříme asi 30 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidáme protlak a ještě 5 minut provaříme.
Do polévky vsypeme lahůdkové droždí, zastříkneme citronovou šťávou a rozmixujeme. Vsypeme uvařenou pšenici a můžeme ještě zjemnit smetanou. Dle potřeby nazdobíme zelenými bylinkami, dají se použít třeba i brokolicové výhonky.
Recepty pocházejí z Obilovinové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress