Polévka s cizrnou, brambory a špenátem | Prameny zdraví

Polévka s cizrnou, brambory a špenátem

200 g cizrny, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 velká nakrájená cibule, 4 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky drceného koriandru, 1 litr zeleninového vývaru (nebo 1 litr vody a 2 kostky würzlu), 400 g brambor na kostičky nakrájených, 1/2 krabičky sójové smetany Provamel, 2 polévkové lžíce tahini (pasta ze sezamových semínek), 1 polévková lžíce hladké kukuřičné mouky, 200 g špenátových (ředkvičkových) listů

Polévka s cizrnou, brambory a špenátem

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Předem namočenou cizrnu uvaříme v dostatečném množství vody do změknutí. Ve velkém hrnci na oleji s vodou smažíme cibuli a česnek, přidáme kmín a koriandr a po krátkém smažení zalijeme zeleninovým vývarem. Přisypeme brambory a uvařenou cizrnu.

Když jsou brambory měkké, polévku zahustíme záklechtkou ze sójové smetany, tahini a kukuřičné mouky. Opatrně dosolíme (obvykle není potřeba - v polévce máme 2 kostičky würzlu a tahini také někdy obsahuje sůl). Současně se smetanou přidáme špenát nebo ředkvičkové listí bez řapíků. Povaříme 2 minuty. Tato hustá polévka je výborná jako samostatné jídlo.

Dobrou chuť přeje Jitka Pohanková

Počet přečtení: 3 402 Datum: 22. 3. 2008