Ovesná kulajda | Prameny zdraví

Ovesná kulajda

1 hrst sušených lesních hub, 6 malých brambor, 2 malé bobkové listy, 3 kuličky nového koření, špetka pepře, 1 lžička drceného kmínu, 1 kostka zeleninového bujonu, 1 lžíce mořské soli, 800 ml ovesného mléka, 150 ml jablečného octa, 2 lžíce třtinového cukru, 5-6 lžic celozrnné mouky, 200-400 ml rýžové smetany, svazek čerstvého kopru

Ovesná kulajda

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Houby zalijeme vroucí vodou a necháme nejlépe přes noc namočené.

Houby (včetně vody) s nakrájenými bramborami zalijeme nad povrch vodou, přidáme koření, bujon, osolíme a přivedeme k varu.

Jakmile brambory začnou měknout, vlijeme 600 ml ovesného mléka, dochutíme octem a cukrem a krátce povaříme. Měli bychom docílit sladkokyselé chuti. Pro vylepšení někdy používám sójovou omáčku, ale pozor – polévka pak bude spíše hnědá.

V trošce mléka rozmícháme mouku a vlijeme do polévky, opět krátce povaříme. Pokud se zdá polévka stále řídká, přisypeme mouku, smetana ji opět trochu rozředí. Nakonec vlijeme smetanu a vsypeme nasekaný kopr.

Každý rok dostanu od mámy sklenici nasušených hub. V teplé kuchyni je používám všemožně. Pokrm, ve kterém nesmí chybět tato směs babek a praváků, je bezpochyby tradiční jihočeský recept na tuto polévku.

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 239 Datum: 14. 3. 2019