Obilniny | Prameny zdraví

Obilniny

Rýže

Rýži se říká chléb Asie. Většina její produkce, asi 500 milionů metrických tun ročně, pochází z Číny, Indie, Bangladéše a …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Kukuřice

Na obou amerických kontinentech od Chile po Kanadu pěstovali a jedli kukuřici již ve starověku. V 16. století ji Španělé přivezli …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Pšenice

Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Téměř čtyři tisíce let poté, co Josef …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Pšeničné klíčky

Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než gluten …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Pšeničné otruby

I když pšeničné otruby obsahují hodně proteinů, tuků, vitaminů a minerálů, lidé je příliš nevyužívají. Je to zejména proto, že …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Jím hodně pohanky, neboť jsem četl, že je dobrá na cévy.

To bude asi nedorozumění. Je pravda, že čerstvé pohankové lístky obsahují hodně vitamínu C a rutinu, které zpevňují stěnu cév, ale …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Co hodnotného obsahuje kukuřice?

Bílkoviny, vitamín C (mladá lahůdková kukuřice – i v mraženém stavu), karetonoidy, komplexní sacharidy, vlákninu, vitamíny B, …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Seitan

Je náhrada masa vyráběná z pšeničného lepku, který se dokáže strukturou a chutí přiblížit běžnému masu. Připravuje se vymytím …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Pšenice špalda

Je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala velké množství cenných látek. Obsahuje hodně hořčíku, vitamínů …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Polenta

Je staroitalský pokrm, který se připravuje z kukuřičné kaše.

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5