Obilniny | Prameny zdraví

Obilniny

Co dělat, když nemůžu sehnat potraviny celozrnného charakteru či jsou případně všechny tyto celozrnné potraviny pro mne příliš drahé?

Neměli bychom si z toho dělat příliš těžkou hlavu. Burr a spolupracovníci sledovali ve Walesu 11 tisíc osob po mnoho let. Ukázalo …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Co by mělo být základem zdravé stravy?

Základem zdravé stravy by měly být zrniny, resp. obiloviny. Vždy, pokud to jde, bychom měli dávat přednost potravinám obsahujícím …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

V čem spočívá přínos celozrnných výrobků?

Obilné zrno je uzavřeno v těžko poživatelné slupce. Aby bylo toto zrno možno jíst, tak již odnepaměti člověk používal různých …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Kde se nacházejí a jaký význam ve výživě mají sacharidy (neboli uhlohydráty)?

Obiloviny jsou (co se týká energetického obsahu) z 80-85% tvořeny uhlohydráty. Jíme-li obiloviny, jíme převážně uhlohydráty. …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

V čem spočívá tajemství úspěchu ovsa jako mimořádně zdravé potraviny?

Především ve vláknině, kterou oves obsahuje. Vlákninu můžeme rozdělit do dvou základních skupin. Do té první patří vláknina, která …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Existují vědecké důkazy, které by potvrzovaly prospěšné účinky konzumace ovsa?

Jako zázračné jídlo, které dokáže snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi, se oves v krátké době stal miláčkem médií a hitem …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Hato mugi

Je obilovina podobná ječmenu (známá i pod názvem "Jobovy slzy").

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Oves

V některých středoevropských zemích dávají lidem trpícím nervozitou nebo nespavostí do postelí matrace plněné senem z ovsa. Je …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Žito

Žito je svým složením podobné pšenici, ale má více proteinů a vlákniny. Obsahuje hodně sacharidů, z nichž největší část tvoří …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Ječmen

Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl proteinů …

Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
1 2 3 4 5