Mandlová brokolicová polévka | Prameny zdraví

Mandlová brokolicová polévka

130 g mandlí, 1 větší brokolice, 4 lžíce řepkového oleje, 2 menší cibule, 1 lžička saturejky, 1 stroužek česneku, 1 brambora, šťáva z jedné limetky (popř. citronu), mletý barevný pepř, 1 lžíce mořské soli

Mandlová brokolicová polévka

Rubrika: Polévky | Typ článku: Recepty

Den předem namočené mandle slijeme a zalijeme vroucí vodou. Asi po deseti minutách je oloupeme, nasypeme na pánev a nasucho orestujeme.

Nahrubo nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme saturejku, na plátky nakrájený česnek a opět krátce orestujeme. Zalijeme 2 l vody, přidáme na kostky nakrájenou bramboru, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Brokolici opláchneme, odkrájíme zelené růžičky a uchováme je stranou. Stonky a vrch košťálu nakrájíme na malé kostky a dáme vařit do polévky.

Jakmile je zelenina měkká, přidáme 2/3 mandlí, asi 200 ml vody, limetkovou šťávu, opepříme a přivedeme k varu. Nakonec vložíme růžičky brokolice, které vaříme pouze 4 minuty.

Odstavíme a rozmixujeme na jemný krém. Na talíři pak posypeme zbytkem nasekaných mandlí. Můžeme ještě dozdobit různými čerstvými výhonky či klíčky, nebo podáváme s krutony.

Mandle jsou plnohodnotná surovina, která zasytí a dodá tělu tolik potřebnou vlákninu, ale draslík, hořčík nebo vápník. Ve spojení s brokolicí vytvoří skvělou krémovou polévku plnou vitamínů. Kdo by odolal takovému množství zdravého a dobrého v jedné misce polévky?

Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.

Počet přečtení: 114 Datum: 22. 11. 2019