Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ehúd (svazek)

Soudce, který zabil moábského krále. – Soudců 3,12-20.
 

Včera jsme mluvili o tom, jak se soudci Ehúdovi podařilo díky chytrému plánu odstranit moábského krále Eglóna. Příběh ukazuje, že mnohé události z dávných dob se odehrály docela nenápadně, poté co Ehúd poměrně snadno vnikl do paláce svého nepřítele. Zpráva také uvádí různé detaily. O Eglónu se například dozvídáme, že trpěl těžkou obezitou. Čteme, jak ho Ehúd zasáhl dýkou a Eglón pak odešel na toaletu, kde zemřel s dýkou zabodnutou v břiše.

Ehúd je představen jako levák. Zdá se, že se jedná o nepodstatný detail, který vědět ani nepotřebujeme. Ehúdův příběh přece není kriminálka, ve které by nám takové detaily pomohly zjistit, kdo byl v této zápletce hlavním viníkem. Proč byl tento detail zahrnut do tak krátké zprávy, zůstává nejasné. Pomáhá nám to však vnímat Ehúda jako normálního člověka z masa a kostí.

Biblické postavy – se všemi svými hrdinskými činy a klady, ale i se svými negativními vlastnostmi – byly lidé jako my. Bible je napsána tak, aby nám co nejlépe přiblížila Boží slovo. Bůh chce být zahrnut do života skutečných lidí. Tak tomu bylo tehdy a tak je tomu i nyní. Dotýká se života obyčejných lidí se všemi jeho zvláštnostmi. Není podstatné, zda jsme praváci nebo leváci – Boží ruka nás chce vést, pokud to ovšem dovolíme.

Pane, Ty mě znáš. Znáš všechny mé vlastnosti a zvyky. Děkuji Ti, že k Tobě mohu přijít takový, jaký jsem, a prosit Tě o vedení.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 16
Datum: 28. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem