Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Ester (hvězda)

Dívka židovského původu, která se během vlády Achašveróše (známého také jako Xerxes I.) stala královnou na perském dvoře (v Šúšanu). Achašveróš vládl v letech 486 až 465 př. Kr. – Ester 1-10.
 

Ester zachránila svůj lid před genocidou tím, že informovala svého královského manžela o spiknutí, které jí strýc odhalil. Pokud jste příběh o Ester již delší dobu nečetli, doporučuji vám, abyste si ho znovu přečetli a seznámili se nejen s Ester, ale také s lidmi, jako byli Mordokaj a Haman.

Kniha Ester není jen příběhem o krásné mladé ženě, která se díky nečekanému sledu událostí stala královnou. Je to i příběh odvážné ženy, která se odhodlala riskovat svůj život tím, že upozornila krále na situaci svého lidu a obvinila jednoho z nejvlivnějších mužů v říši z vlastizrady. Nepochybně myslela na osud své předchůdkyně, královny Vašti, která upadla do naprosté nemilosti poté, co svého manžela rozzlobila. Ester byla ochotna riskovat vlastní budoucnost v zájmu svých zásad a svého lidu. Tím se pro nás stala silným příkladem. I my se můžeme dostat do situace, kdy sdělit svůj názor nebo něco provést bude pro nás riskantní, protože by to mohlo spustit řetězec událostí, které by nám mohly způsobit různé problémy. V takových případech je nezbytné, abychom měli odvahu a důvěru v Boha a udělali to, co nám říká svědomí.

Nebeský Otče, dej nám odvahu a důvěru v Tebe, abychom promluvili, je-li to nutné, a ve snaze bránit pravdu byli ochotni podstoupit i riziko.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 18
Datum: 16. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem