Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Elkána (Bůh stvořil)

Samuelův otec. Přestože byl původem Levita, Bible ho představuje jako muže „z Efrajimského pohoří“. Žil kolem roku 1000 př. Kr. – 1. Samuelova 1.
 

Elkána hraje v Samuelově příběhu vedlejší roli. Byl Samuelovým otcem a Chana byla jeho matkou. Jak bylo v té době běžné, Elkána měl ještě jednu manželku – Peninu. Elkána měl s Peninou několik dětí, ale jeho milovaná manželka Chana byla bezdětná. Čtenářům Bible je známý příběh, jak přišla Chana do svatyně v Šílu, klekla si a potichu se modlila. Kněz Élí byl tím velmi podrážděný, protože si myslel, že Chana je opilá. Když se toto nedorozumění vysvětlilo, Élí vyslovil prorocká slova, že do roka Chana porodí syna. Stalo se, jak řekl. Malého Samuela přivedli rodiče do svatyně, protože Chana ho zasvětila Bohu.

Kde je v tomto příběhu Elkána? Nehraje žádnou důležitou roli. Poté, co Chana dostala příslib, že porodí syna, odešli spolu domů. Čteme: „Za časného jitra se poklonili před Hospodinem a vraceli se. Když přišli do svého domu do Rámy, Elkána poznal svou ženu Chanu a Hospodin se na ni rozpomenul“ (1S 1,19). A přece o něm ještě něco víme. Každý rok chodil do Šíla, aby se poklonil svému Bohu, a vzal s sebou také členy své rodiny, aby i oni přinesli oběti Hospodinu. Po narození Samuela s ním Chana zůstávala doma. Teprve když Samuela odstavila, šla do chrámu, aby ho předala Bohu. I když Chana s maličkým Samuelem zůstali doma, Elkána podnikl svoji každoroční pouť do Šíla. To, že ho Chana nemohla doprovázet, ho neodradilo od toho, aby šel a přinesl Hospodinu svou výroční oběť.

Pane, děkuji Ti za příklad Elkány. Pomoz mi, abych i já pravidelně přinášel své oběti.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 19
Datum: 10. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem