Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Enóš (člověk, smrtelník)

Syn Šéta, tedy vnuk Adama a Evy. Žil před potopou, když se lidé ještě dožívali vysokého věku. – Genesis 5,5.6.
 

Průměrná délka života mužů v Nizozemsku je v současnosti 79,2 roku, žen 82,8 roku. (V ČR je to u mužů 76 let a u žen 82 let – pozn. red.). Je to mnohem víc než před sto lety. Před dvěma sty lety byla průměrná délka života maximálně 45 let. Je to výrazný rozdíl ve srovnání s věkem, jakého lidé dosahovali po stvoření světa. Adam žil 930 let, jeho syn Šét 912 let a jeho vnuk Enóš zemřel ve věku 905 let.

Původním Božím záměrem bylo, aby člověk žil věčně. Adam však použil svou svobodnou vůli a byl vůči Bohu neposlušný, což vedlo ke zcela jinému scénáři. Lidé postupně degenerovali. Po potopě byl jejich průměrný věk mnohem nižší než před ní. Tento trend dále pokračoval. V některých afrických zemích se lidé v průměru dožívají kolem čtyřiceti let. V západních zemích se díky lepší stravě a lepším životním podmínkám průměrná délka života zvýšila. V současnosti není výjimkou, že se někdo dožije sta let!

Dlouhý život je požehnáním, je-li člověk přiměřeně zdravý a má smysl života. Ale Enóšovi se věkem nevyrovnáme. Myslím tím z této strany života končícího smrtí. Jednou však přijde svět, ve kterém věk přestane být důležitý a smrtelnost nahradí nesmrtelnost. Neumíme si představit, jak to bude vypadat. Můžeme však důvěřovat Božímu slibu, že jednoho dne se to stane skutečností.

Děkuji Ti, věčný Bože, za příslib, že budu navždy s Tebou.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 16
Datum: 13. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem