Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Elymas (není to vlastní jméno, ale titul: čaroděj)

Čaroděj z Páfu (Kypr), který se postavil proti Pavlovi. Snažil se zabránit tomu, aby římský prokonzul uvěřil. – Skutky 13,4-12.
 

V Páfu, městě na jihozápadě ostrova Kypr, narazil Pavel na silnou opozici. Situace vypadala zpočátku velmi slibně. Římský prokonzul Sergius se doslechl o Pavlovi a Barnabášovi a pozval je na návštěvu. Chtěl se dozvědět více o tom, co hlásají. U Sergia byl tehdy i jistý Barjezus. Byl to židovský kouzelník a podle Sk 13,6 falešný prorok. Lidé ho většinou nazývali Elymas, což znamená „vidoucí“ nebo „čaroděj“. Tento Elymas se všemožně snažil přesvědčit Sergia, aby Pavla neposlouchal.

Pavel mluvil velmi otevřeně. Na adresu tohoto okultisty vyřkl ostrá slova: „Ty svůdce všeho schopný, synu ďáblův, nepříteli Boží spravedlnosti, kdy už přestaneš podvracet přímé cesty Páně?“ (v. 10). Elymase Bůh přísně potrestal. Ten, koho nazývali „vidoucí“, oslepl.

Při zvěstování evangelia lidem v našem okolí možná zjistíme, že i dnes se najdou takoví, kteří chtějí ničit naši práci. Pravděpodobně nebudeme tento problém řešit tak jako Pavel. Stále však platí, že lidé nemohou beztrestně kazit dílo Božích poslů. Bůh i dnes zakročí.

Drahý Pane, pomoz mi zaujmout správné stanovisko, když se snažím někoho zaujmout Tvým poselstvím a lidé mi dělají překážky.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 17
Datum: 11. 4. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem