Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Eglón (kruh nebo vůz)

Krutý moábský král v době soudců. Zabil ho soudce Ehúd. – Soudců 3,12-30.
 

Moábský král Eglón není v biblickém příběhu představen jako sympatická postava. Izraelci se jej báli a nenáviděli ho. Po dobytí Jericha je osmnáct let krutě utlačoval. Kronikář, který pro nás zachoval příběhy soudců, to interpretuje jako Boží trest za všechno zlo, které Boží lid konal. Po čase však Bůh zasáhl a „poslal jim vysvoboditele“ (Sd 3,15).

Když Ehúd přijde Eglónovi předat poplatek, který museli Izraelci odvádět, podaří se mu dohodnout si u moábského krále soukromou audienci. Ehúda uvedou do královského pokoje a všichni sluhové odejdou. Král se před začátkem audience omluví, že potřebuje odejít na toaletu. Ehúd využije této příležitosti a mečem dává králi smrtelnou ránu. Král je velmi obézní a nedokáže se bránit ani vyhnout útoku. Strážná služba je kdesi daleko, a tak se Ehúdovi podaří uniknout. Tato událost je předehrou k útoku na Moáb. „Onoho dne se Moáb musel před Izraelem pokořit. Země žila v míru po osmdesát let“ (Sd 3,30).

Je velmi náročné bezprostředně vidět v různých nečekaných událostech Boží ruku. Ve většině případů hraje důležitou roli také lidský faktor. Ale i Bůh je v nich určitě nějakým způsobem zahrnut. Někdy však trvá dlouho, než to jasně uvidíme.

Otče na nebesích, pomoz mi věřit, že nějakým způsobem se podílíš na všech „zvláštních“ věcech, které v životě prožívám.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 13
Datum: 27. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem