Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Efrajim (dvojnásobná plodnost)

Druhý Josefův syn a předek významného kmene. Jménem Efrajim je často nazváno celé severní království. – Genesis 41,50-52; 48,1-20.
 

Josefův život je dlouhý řetězec nečekaných událostí a zvratů. Josefa prodají za otroka, ocitne se v egyptském vězení, ale svůj život končí jako druhý nejvlivnější člověk v nejmocnější říši té doby. Přestože byl přesvědčen, že svou rodinu už nikdy neuvidí, díky sledu pozoruhodných událostí se s ní opět setkává.

Josef se oženil s Asenat, dcerou kněze Potífery z Ónu, kde se nacházela jedna z nejvýznamnějších svatyní v Egyptě. Narodili se jim dva synové – Manases a Efrajim. Josef byl přesvědčen, že takové výsady se nikdy nedočká. To, že věci se mění k lepšímu, považuje za Boží zásah. Proto svého prvního syna pojmenuje Manases. Tímto jménem chce vyjádřit: „Bůh mi dal zapomenout na všechno mé trápení a na celý dům mého otce“ (Gn 41,51). Druhému synovi dává jméno Efrajim, kterým vyjadřuje: „Bůh mě učinil plodným v zemi mého utrpení“ (v. 52).

Když náš život plyne v klidu a pohodě, jsme zvyklí připisovat největší zásluhy sami sobě. Jsme vytrvalí, a proto se nám daří a věci se obracejí k lepšímu… Mnozí žel přitom zapomínáme, že Bůh nad námi drží svou ruku a pomáhá nám překonávat všechny těžkosti.

Nebeský Otče, děkuji Ti za Josefův příklad. Pomoz nám být Ti vděčnými i tehdy, když se nám v životě daří.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 14
Datum: 26. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem