Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Diotrefés (od Dia zvelebený)

Falešný učitel v neznámém církevním sboru. – 3. list Janův 1,9.
 

Slyšeli jste někdy o Diotrefovi? Jan se o něm zmiňuje ve svém krátkém dopise „milovanému Gaiovi“ (3J 1,1). Janův názor na Diotrefa je dost negativní. Tento muž chce mít vedoucí pozici v církevním sboru, kterému Jan píše, a s Janem nechce mít nic společného. „Něco jsem již o tom církvi psal; ale Diotrefés, který si osobuje právo být mezi nimi první, nás neuznává. Proto až přijdu, ukážu na jeho jednání, jak nás zlomyslně pomlouvá; a na tom nemá dost – ani bratry nepřijímá, a těm, kdo je chtějí přijmout, v tom brání a vylučuje je z církve“ (v. 9 a 10).

Kazatelé a starší s dlouholetými zkušenostmi z různých sborů Janovi dobře rozumějí. Téměř v každém sboru se najde člověk jako Diotrefés, který chce mít všechno pod kontrolou, není otevřený vůči radám druhých a o vedoucích sboru se vyjadřuje negativně. Svým chováním někdy vyhání ostatní ze sboru. Je jen malou útěchou, že tento jev byl znám již v apoštolské době. Řešení takové situace vyžaduje značnou dávku šikovnosti. Více než cokoli jiného však vyžaduje trpělivost a lásku.

Když se – a někdy zcela oprávněně – cítíme podráždění spoluvěřícími, nesmíme zapomínat na to, že ani my sami nejsme dokonalí a někdy možná zkoušíme trpělivost druhých. Kromě toho musíme pamatovat na to, že Bůh má s námi všemi nekonečnou trpělivost. Rozhodněme se, že na každého Diotrefa budeme pamatovat na svých modlitbách.

Pane, pomoz mi, abych měl trpělivost s problematickými lidmi, protože vím, že Ty máš velkou trpělivost se mnou!

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 17
Datum: 20. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem