Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dína (ta, která se dočkala spravedlnosti)

Dcera Jákoba a Ley – jediná dcera mezi dvanácti syny. Dínu znásilnil Šekem ve městě se stejným jménem. Její bratři Šimeón a Lévi se mu strašným způsobem pomstili. – Genesis 34.
 

Tato kapitola čtenáře nepotěší. Je to jeden z hororových příběhů Starého zákona, ve kterém vycházejí na povrch ty nejnižší lidské pudy. Příběh je řetězem násilného sexu, vraždy, pomsty, zrady a egoismu. Je obtížné určit, kdo jsou v tomto příběhu hrdinové, a kdo ničemníci. V každém případě muž ze Šekemu a Jákobovi synové patří do té druhé skupiny.

I Jákobovy reakce jsou velmi pochybné. Zdá se, že si chce zachovat čisté ruce. Zůstává divákem. Neprojevuje žádné znechucení nad krutostí, které se Šimeón a Lévi dopouštějí. Dnes bychom řekli, že jejich násilí bylo naprosto nepřiměřené. Jákob se obává zejména o vlastní bezpečnost a pověst. Říká: „Přivedete mě do zkázy, způsobili jste, že vzbuzuji nelibost u obyvatel země… Seberou-li se proti mně, pobijí mě“ (Gn 34,30).

A Dína? O té se příběh téměř nezmiňuje. V tomto ohledu se za posledních několik tisíc let mnoho nezměnilo. Obvykle se mnohem více zajímáme o pachatele sexuálního násilí než o oběti!

Pane, když vidím, že se kolem mě dějí hrozné věci, pomoz mi, abych se v první řadě nestaral o vlastní bezpečnost a pověst, ale udělal vše pro to, abych odvrátil vlnu násilí.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 20
Datum: 18. 3. 2024
Jitřenka
Odebírat emailem